sobota, 16 marca 2013

Curry pomidorowo- kokosowe z krewetkami.


Ostatnio posmakowałam we wszelkich potrawach w stylu curry... przyjemnie się je przyrządza. Nic im się nie stanie jeśli zostawimy je już prawie gotowe dłużej na małym ogniu... będą sobie spokojnie bulgotać i czekać, aż zdecydujemy się je zjeść. 

  • duża puszka mleka kokosowego
  • sos pomidorowy (zmiksowane pomidory z puszki – 1 sztuka lub passata z kartonika około 400 ml)
  • 250-300 gram krewetek tygrysich (mogą być mrożone)
  • 1 papryka czerwona
  • kawałek imbiru (1 cm)
  • 3 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • olej/ masło klarowane do smażenia
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry (opcjonalnie)

Do podania : ugotowany ryż, i szczypiorek.

  1. Mleko kokosowe i sos pomidorowy wlewamy do garnka i zagotowujemy dodając łyżeczkę cukry, sól i pieprz. Gotujemy bez przykrywania około 10 minut.
  2. Mrożone krewetki rozmrażamy w ciepłej wodzie i usuwamy ogonki (nie jest to łatwe, ale kiedy wynajdziemy już najłatwiejszą dla nas metodę pójdzie z górki)
  3. Czosnek, imbir i cebulę trzemy na tarce o małych oczkach. Jeżeli używamy czerwonej pasty curry to mieszamy z nią starty czosnek, imbir i cebulę. Rozgrzewamy olej i podsmażamy. Mieszamy dość często aby się nie przypaliły.
  4. Krewetki wrzucamy na patelnię i smażymy około 5 minut tak aby obtoczyły się one w mieszance z patelni.
  5. Kroimy paprykę w kostkę. Wrzucamy na patelnię. Dodajemy również paprykę słodką i ostrą i kurkumę. Smażymy jeszcze 3 minuty.
  6. Sos kokosowo – pomidorowy wlewamy na patelnię i czekamy, aż się zagotuje. Gotujemy jeszcze około 2-3 minut.
  7. Podajemy z ugotowanym ryżem i posypujemy szczypiorkiem.



Smacznego !!! 

3 komentarze:

Małpeczka pisze...

Święta państwowe wymuszają różne zachowania przystosowawcze, w związku z czym uprzejmie donoszę, że krewetki bez sosu pomidorowego, bez mleka kokosowego, bez papryki i bez ryżu, za to ze śmietaną, makaronem, cytryną, zieloną pietruszką i afrykańską żółto-pomarańczową przyprawą zamiast curry są bardzo pyszne :)

Gary-Mary pisze...

zapewniam, że z papryką, ryżem, sosem pomidorowym i mlekiem kokosowym są wyborne również :) i naprawdę warto spróbować.

Małpeczka pisze...

Nie wątpię, na pewno spróbujemy następnym razem :)