wtorek, 12 marca 2013

Spaghetti z tuńczykiem w sosie śmietanowym


Makaron wydaje się być niezastąpiony. Kiedy wymieniam sobie jego zalety, zastanawiam się czy ma jakąś wadę…  i nie znajduję.
Przepis na ten makaron został mi zdradzony podczas przyjacielskiego weekendowego „lenistwa”.  Przywołuje miłe wspomnienia.  To jedna z największych zalet jedzenia. A poza tym… Makaron jest dobry na wszystko ! 


Składniki:
  • 1 cebula
  • 1 por (biała część)
  • 150 ml śmietany 18%
  • puszka tuńczyka (w oleju/oliwie)
  • 200 gram makaronu spaghetti
  • sól i pieprz


  1. Zanim zaczniemy wstawiamy wodę na makaron gdyż przyrządzenie tego dania trwa mniej więcej tyle ile ugotowanie makaronu.
  2. Cebulę i por kroimy w kostkę. Podsmażamy na łyżce masła, aż się zeszklą.
  3. Do zrumienionej cebuli i pora dodajemy tuńczyka z oliwą. Chwilę smażymy razem.
  4. Zmniejszamy ogień. Dodajemy śmietanę wszystko dokładnie mieszamy.
  5. Dodajemy sól i pieprz.
  6. Odcedzamy makaron. Dodajemy do sosu i wszystko dokładnie mieszamy.


Smacznego!

Brak komentarzy: