sobota, 31 maja 2014

domowe ciasto z rabarbarem

Na sobotni podwieczorek i do porannej niedzielnej kawy :) domowe ciasto z rabarbarem.
Kruche słodkie ciasto z kwaśnym rabarbarem osłodzone cukrem. 


Składniki na 1 średnią prostokątną blachę:


  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 kostki margaryny
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki cukru + 4 łyżki do rabarbaru
  • 1 kg rabarbaru

1. Robimy kruche ciasto. Przesiewamy mąkę, siekamy z margaryną, dodajemy cukier i jajka , zagniatamy. 
2. Ciasto wkładamy do lodówki, a w tym czasie zajmujemy się rabarbarem.
3. Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w kostkę.
4. Wrzucamy na patelnię, i zesmażamy (jeżeli przywiera możemy dodać łyżkę masła/ lub margaryny) dodając 4 łyżki cukru, rabarbar będzie nadal kwaśny (jeżeli wolimy słodsze ciasto dodajemy więcej cukru).
5. Ciasto wyjmujemy z lodówki dzielimy na trzy części, z dwóch rozwałkowujemy płat ciasta który wykładamy na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Przekładamy rabarbar. Posypujemy strzępkami z mniejszej części ciasta.
7. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez 30 minut.



Smacznego popołudnia :) 

Brak komentarzy: