wtorek, 9 kwietnia 2013

Pizza łagodna i ostra!


Pizza... cóż tu dużo mówić, nie znam chyba osoby która by jej nie lubiła i nie skusiła się na jeden maluteńki kawałeczek z łakomstwa .  Poznałam dwa sposoby robienia ciasta na pizzę, w tym przepisie wykorzystałam ten szybszy... jednak jeżeli mamy więcej czasu na zaplanowanie, polecam przepis dłuższy, taki w którym ciasto wyrasta przez co najmniej 1,5 godziny (przepis na to długo rosnące ciasto zamieszczę przy najbliższej okazji).
Przedstawiam dwie pizze... jedną ostrą dla odważniejszych i dla zrównoważenia łagodną (wręcz mleczną i delikatną). Nie potrafię się wciąż zdecydować, która z nich jest moją faworytką.  
 
Ciasto: (na dwie średniej wielkości pizze)
  • 350 gram mąki
  • 200 ml wody
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 4 gramy suszonych drożdży
  • 20 ml oleju


Pizza pikantna:
  • 70 ml passaty pomidorowej
  • pikantna paprykowa kiełbasa (chorizo lub węgierska)
  • 2-3 zielone papryczki chili (w zależności od wielkości)
  • 30 gram startego sera gouda


Pizza łagodna:
  • 70 ml passaty pomidorowej
  • 1 pomidor
  • 1 kula mozzarelli
  • 50 gram czarnych oliwek (lub więcej wedle uznania)
  • bazylia suszona

  1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Zagniecione ciasto wkładamy na 10 minut do lodówki, następnie przekładamy na 20 minut w ciepłe miejsce (bez przeciągów).
  2. Gotowe ciasto rozwałkowujemy, kładziemy na nasmarowaną oliwą formę.
  3. Smarujemy passatą (passatę na pizzy łagodnej doprawiamy bazylią). Pomidora obieramy ze skórki. Składniki kroimy i układamy na pizzy.
  4. Pieczemy 15 minut w temperaturze 185°C.







Smacznego!

Brak komentarzy: