piątek, 8 marca 2013

Sernik nowojorski - najbardziej puszysty ze wszystkich na świecie.


W Polsce większość pieczonych serników jest dość ciężka. Nie wspominam już o moim najmniej lubianym dodatku który ukrywa się w sernikach wszelkiej maści jak kraj długi i szeroki… rodzynkach.  Dlatego przedstawiam najbardziej puszysty (nie zawierający rodzynek) sernik jaki zdarzyło mi się jeść! Swoją lekkość zawdzięcza ubitej pianie z białek. Uprzedzam jednak że pieczenie go jest dość czasochłonne gdyż trzeba bezwzględnie przestrzegać czasów które musi spędzić w odpowiednich temperaturach. W innym wypadku zupełnie opadnie i cała puszystość zniknie…
Składniki:
  • 250 gram drobno pokruszonych herbatników
  • 150 gram masła
  • 225 gram cukru + dodatkowo 3 łyżki
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 750 gram twarogu śmietankowego na sernik
  • 6 jaj (oddzielnie żółtka i białka)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 150 ml śmietany 18%
  • 150 ml śmietanki kremówki (30%)
  • 0,5 łyżeczki soli


  1. Pokruszone herbatniki wymieszaj z roztopionym ciepłym masłem i 3 łyżkami cukru. Ugnieć na dnie tortownicy (powinna ona mieć co najmniej 24 centymetry średnicy) i włóż do lodówki.
  2. W misce wymieszaj cukier ze skrobią. Wymieszaj za pomocą miksera z twarogiem, stopniowo dodaj żółtka i ekstrakt waniliowy.
  3. Dodaj stopniowo do masy ciągle mieszając dwa rodzaje śmietany. Dodaj sól i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj.
  4. Ubij białka.
  5. Stopniowo, powoli, najlepiej łyżką przekładaj białka do masy i delikatnie wymieszaj. Masa powinna znacznie zwiększyć swoją objętość.
  6. Przełóż masę do tortownicy i włóż do piekarnika nagrzanego do 170°C

ETAPY PIECZENIA:
  1. 1-1,5 godziny w 170°C  (nie otwieraj drzwiczek!) po  tym czasie wierzch sernika powinien być złotobrązowy
  2. 2 godziny w wyłączonym piekarniku (wciąż nie otwieraj drzwiczek!) sernik będzie łagodnie się dopiekał i stopniowo studził
  3. 1 godzina w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiami, jest to etap dalszego stopniowego chłodzenia


Najważniejsze jest abyś pamiętał że przez 3-3,5 godziny do piekarnika nie może dostać się zimne powietrze. Dlatego nie myśl nawet o sprawdzaniu czy ciasto jest już gotowe lekko uchylając drzwiczki.

Na cierpliwych czeka wielka nagroda :)
Smacznego !!!

Brak komentarzy: