W Polsce większość pieczonych serników jest dość ciężka. Nie
wspominam już o moim najmniej lubianym dodatku który ukrywa się w sernikach
wszelkiej maści jak kraj długi i szeroki… rodzynkach. Dlatego przedstawiam najbardziej puszysty (nie
zawierający rodzynek) sernik jaki zdarzyło mi się jeść! Swoją lekkość
zawdzięcza ubitej pianie z białek. Uprzedzam jednak że pieczenie go jest dość
czasochłonne gdyż trzeba bezwzględnie przestrzegać czasów które musi spędzić w
odpowiednich temperaturach. W innym wypadku zupełnie opadnie i cała puszystość
zniknie…
Składniki:
- 250 gram drobno pokruszonych herbatników
- 150 gram masła
- 225 gram cukru + dodatkowo 3 łyżki
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 750 gram twarogu śmietankowego na sernik
- 6 jaj (oddzielnie żółtka i białka)
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- skórka otarta z jednej cytryny
- 150 ml śmietany 18%
- 150 ml śmietanki kremówki (30%)
- 0,5 łyżeczki soli
- Pokruszone herbatniki wymieszaj z roztopionym ciepłym masłem i 3 łyżkami cukru. Ugnieć na dnie tortownicy (powinna ona mieć co najmniej 24 centymetry średnicy) i włóż do lodówki.
- W misce wymieszaj cukier ze skrobią. Wymieszaj za pomocą miksera z twarogiem, stopniowo dodaj żółtka i ekstrakt waniliowy.
- Dodaj stopniowo do masy ciągle mieszając dwa rodzaje śmietany. Dodaj sól i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj.
- Ubij białka.
- Stopniowo, powoli, najlepiej łyżką przekładaj białka do masy i delikatnie wymieszaj. Masa powinna znacznie zwiększyć swoją objętość.
- Przełóż masę do tortownicy i włóż do piekarnika nagrzanego do 170°C
ETAPY PIECZENIA:
- 1-1,5 godziny w 170°C (nie otwieraj drzwiczek!) po tym czasie wierzch sernika powinien być złotobrązowy
- 2 godziny w wyłączonym piekarniku (wciąż nie otwieraj drzwiczek!) sernik będzie łagodnie się dopiekał i stopniowo studził
- 1 godzina w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiami, jest to etap dalszego stopniowego chłodzenia
Najważniejsze jest abyś pamiętał że przez
3-3,5 godziny do piekarnika nie może dostać się zimne powietrze. Dlatego nie
myśl nawet o sprawdzaniu czy ciasto jest już gotowe lekko uchylając drzwiczki.
Na cierpliwych czeka wielka nagroda :)
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz