środa, 6 marca 2013

Makaron z pieczarkami i papryką w sosie śmietanowym


Makarony, niezawodne zawsze szybkie i proste. Mają nieograniczone możliwości. Jeszcze nigdy mnie nie zawiodły, gdy nagle pojawiał się ktoś zgłodniały.

Składniki:
  • 1 papryka
  • 6 sporych pieczarek
  • 150 ml śmietany 18 %
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki estragonu
  • 300 gram makaronu casarecce lub gemelli*
  • sól


  1. Myjemy pieczarki i kroimy w plastry. Myjemy paprykę i kroimy w drobną kostkę.
  2. Gotujemy makaron w osolonej wodzie.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy paprykę i smażymy często mieszając przez około 3 minuty. Dodajemy pieczarki, czekamy aż odparuje się większość wody którą puściły, przez około 5 minut.
  4. Dodajemy słodką paprykę i dwie szczypty soli. Zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy śmietanę dokładnie rozprowadzając. Podgrzewamy.
  5. Dodajemy estragon i delikatnie mieszamy jeszcze przez 3 minuty.
  6. Makaron po ugotowaniu odcedzamy i wsypujemy na patelnię. Dokładnie mieszamy z sosem.

*Jeżeli chodzi o tych zgłodniałych ludzi pojawiających się nagle albo o nasz nagle pojawiający się głód, można użyć dowolnego makaronu (świderki, penne lub muszelki) zdecydowanie nie należy biegać wtedy po sklepie i szukać casarecce czy gemelli.

Smacznego! ;)

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Takiego jeszcze nie jadłam... ale mnie też Twoje makarony nigdy nie zawiodły. Polecam i czekam na ten z krewetkami!:)
Iga

Unknown pisze...

"gdy nagle pojawiał się ktoś zgłodniały" hmm;)
Budek;)