czwartek, 3 października 2013

curry z kalafiorem i chorizo

Brak perspektyw na poprawę pogody. Czas na curry z kalafiorem i chorizo...  gotowanie curry uspokaja, długi proces podgrzewania i mieszania dania na kuchence powoduje, że temperatura w mieszkaniu rośnie, a zapach rozchodzący się wszędzie podnosi morale :)

Składniki:
3 łyżki oliwy
0,5 kg cukinii 
1 kalafior
Puszka ciecierzycy (około 400-500 gram)
3 ząbki czosnku
1 cebula
ok. 200 gram chorizo
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka tymianku

1.  Na rozgrzanej oliwie szklimy pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek.
2.  Dodajemy kurkumę i podsmażamy, aż cebula i czosnek przejdą jej kolorem i wszystko zacznie intensywnie pachnieć.
3. Kroimy cukinię w kostkę (może być obrana lub nie w zależności od upodobań), kalafiora dzielimy na małe różyczki i wrzucamy na patelnię.
4. Wlewamy do całości 1 litr gorącej wody, czekamy aż zawrze. Przykrywamy i dusimy 30 minut.
5. Doprawiamy chilli i tymiankiem.
6. Chorizo kroimy w kostkę i dodajemy do curry. Gotujemy 5 minut, odkryte aby zredukować ilość wody.
7. Ciecierzycę odsączamy z zalewy i płuczemy. Dodajemy do całości.
8. Gotujemy jeszcze 5-10 minut, aby nadać curry odpowiednią gęstość.


Smacznego!  ;)

Brak komentarzy: