niedziela, 24 lutego 2013

na początek coś prostego - słone mini rogaliki z ciasta francuskiego


Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • ser żółty w plastrach
  • szynka
  • jajko



Ciasto francuskie kroimy na nieduże trójkąty (z jednego opakowania powinno wyjść ich około 20), na każdym trójkącie układamy trójkąt z szynki i sera. Jajko roztrzepujemy widelcem, pędzelkiem smarujemy jeszcze nie zwinięte rogaliki. Zwijamy rogaliki, dokładnie sklejamy ze sobą ciasto aby podczas pieczenia się nie rozwinęło. Układamy na papierze do pieczenia i smarujemy z wierzchu jajkiem. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200-220°C. Najważniejsze jest aby nie wkładać rogalików do nienagrzanego piekarnika, bo ciasto francuskie nie wyrośnie. Poza tym... nie przejmujcie się jeśli niektóre rogaliki się rozwiną lub nie będą swoim kształtem przypominały rogalik a rulon... I tak będą pyszne! 

Smacznego!  ;)

Brak komentarzy: