poniedziałek, 25 listopada 2013

Szybki chlebek z oliwkami


Chlebek ten robi się wyjątkowo szybko i przyjemnie. Do zagniatania ciasta możemy użyć miksera ze specjalną końcówką. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły z twarożkiem albo dipem.


Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 30 gram świeżych drożdży 
  • 1-2 łyżeczki soli 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 100 gram czarnych oliwek
  • 4 łyżki oliwy 
  • 1-2 łyżeczki rozmarynu
  • 1,5 szklanki wody 
  • 1-2 łyżeczki soli  



  1. Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą.
  2. Drożdże rozprowadzamy w wodzie z cukrem.
  3. Do mąki wlewamy drożdże i 2 łyżki oliwy.
  4. Wyrabiamy ciasto. Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość rozgrzewamy piekarnik do 220°C
  6. Siekamy oliwki. 3/4 oliwek i 1 łyżeczkę rozmarynu dodajemy do ciasta i zagniatamy.
  7. Z ciasta formujemy owalny placek i układamy na blasze z papierem do pieczenia.
  8. Resztę oliwek mieszamy z solą i rozmarynem i posypujemy chleb z wierzchu. Na koniec skrapiamy pozostałą oliwą.
  9. Pieczemy 30-40 minut.

    Smacznego :)

Brak komentarzy: