środa, 8 maja 2013

paprykowe udka i podudzia z kurczaka


Nie ma chyba mięsa które robi się praktycznie samo, nie trzeba go doglądać sprawdzać czy nie wysycha, polewać sosami... przygotowanie go zajmuje 5-10 minut, pieczenie już nieco dłużej (1,5 godziny) ale jak wszystko dobrze rozplanować obiadokolacja będzie jak się patrzy. Udka i podudzia z kurczaka, przepyszne... a chrupiąca skórka... brak słów.

Składniki:
  • 4 udka
  • 4 podudzia
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 0,5 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku




  1. Kurczaki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
  2. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą.
  3. Do dużej miski wsypujemy przyprawy, dajemy nogi kurczaka i mieszamy aż będą one obtoczone z każdej strony.
  4. blachę lub naczynie żaroodporne nasmarować oliwą/olejem. Kurczaka ułożyć skórą do góry. Naczynie przykryć folią aluminiową.
  5. Piec w temperaturze 180 °C. Po godzinie zdjąć folię aluminiową. Jeżeli mamy w piekarniku opcję grzałki górnej to możemy ją włączyć i piec przez kolejne 30 minut aż skórka zrobi się chrupiąca.

* po godzinie pieczenia do piekarnika na dolną półkę możemy włożyć frytki lub ziemniaczki aby upiekły się w tym samym czasie co kurczak.

Brak komentarzy: