sobota, 7 czerwca 2014

Tarta z truskawkami i bezą

Sezon truskawkowy w pełni! Przyznaję się bez bicia, że zjedliśmy ją w tempie zastraszającym jak na niewielkich łakomczuchów. Co by było gdyby dostała się w ręce jakiś pasjonatów bezy i truskawek? :)

Spód: jak w tym przepisie.
Truskawki: 300 gram truskawek i 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Beza: 3 białka , 150 gram cukru, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1. Robimy spód, rozwałkowujemy i pieczemy 20 minut w temperaturze 190 stopni.
2. Truskawki myjemy, kroimy w plasterki, mieszamy z mąką ziemniaczaną.
3. Ubijamy białka, pod koniec dodajemy po łyżce cukru i mąkę ziemniaczaną, aż będziemy mieli bardzo sztywną pianę.
4. Na spód układamy truskawki i przykrywamy bezą.
5. Pieczemy 20 minut (aż beza będzie rumiana) w 180 stopniach bez termoobiegu.

Smacznego ! :)



Brak komentarzy: