poniedziałek, 9 grudnia 2013

zupa niewolników

Za oknem zimno...  dlatego polecam rozgrzewającą i dodającą energii zupę z mięsa mielonego i fasoli. Jeżeli chcemy możemy nadać jej kształt bardziej gulaszu niż zupy, ale wszystko to zależy od tego na co mamy ochotę.

  • 500 gram mięsa mielonego
  • 1-2 czerwone papryki
  • 3 cebule
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 5 łyżeczek słodkiej papryki
  • 5 łyżeczek ostrej papryki
  • 3 litry wywaru warzywnego (2,5 jeśli chcemy aby zupa była bardziej gęsta)


  1. Mięso podsmażamy na bardzo małej ilości tłuszczu.
  2. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Dalej smażymy aż cebula się zeszkli.
  3. Zalewamy wywarem i gotujemy.
  4. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i przyprawy.
  5. Pod koniec gotowania d
    odajemy odsączoną fasolę z puszki i gotujemy jeszcze 5-10 minut.


Brak komentarzy: