Składniki: ( dla 2-3 osób)
Wołowina:
- 50 dag wołowiny (najlepiej łopatki)
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka oleju
- 1 ząbek czosnku
- 3 małe cebule
- 3 liście laurowe
- 7 dag wędzonej słoniny
- natka pietruszki (2 posiekane łyżeczki)
- 1/2 łyżeczki tymianku
- gałązka rozmarynu
- 5 ziaren pieprzu
- 2 goździki
- 300 ml czerwonego wytrawnego wina
- 150 ml wody
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- szczypta cukru
- 8 dużych pieczarek
Pulpeciki:
- około 200 gram bagietki (może być czerstwa)
- 250 ml mleka
- 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- jajko
- 2 łyżki mąki
- masło do smażenia
- Mięso myjemy i kroimy w kostkę ok 3x3 cm.
- W brytfannie (którą potem włożymy do piekarnika* jeżeli nie mamy brytfanny mięso wstępnie możemy przygotować na patelni a potem przełożyć do żaroodpornego naczynia aby włożyć je do piekarnika) rozgrzewamy olej. Mięso oprószamy mąką i obsmażamy. Wyjmujemy z brytfanny.
- Następnie w brytfannie smażymy pokrojoną w kostkę słoninę, cebulę. Kiedy cebula i słonina się przyrumienią dodajemy: posiekany czosnek oraz wszystkie zioła i przyprawy.
- Smażymy jeszcze 2 minuty i dodajemy mięso.
- Zalewamy winem, dodajemy cukier i przecier pomidorowy. Przed włożeniem do piekarnika zeskrob wszystko co przywarło do boków brytfanny, nada gulaszowi właściwy smak.
- Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni, przykrywamy brytfannę i wkładamy do piekarnika
- Pieczemy około 3 godzin, aż mięso zacznie się rozpadać.
- Zostawiamy na następny dzień (nie musimy, ale warto)
- Przed podaniem podgrzewamy, dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i doprawiamy solą.
Kotleciki:
- Bagietkę kroimy w kostkę, zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na 20 minut.
- Doprawiamy, dodajemy jajko, mąkę i dokładnie mieszamy.
- Formujemy kotleciki i smażymy na patelni na rozgrzanym maśle po około 3 minuty na jedną stronę.
Wszystkim cierpliwym życzę smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz