czwartek, 5 czerwca 2014

boeuf bourguignon, czyli wołowina po burgundzku z kotlecikami z bułki

Klasyczne danie kuchni francuskiej w nieco innej wersji :)  Najlepiej smakuje na drugi dzień kiedy wszystkie składniki zdążą się "przegryźć" a mięso będzie kruche.





Składniki: ( dla 2-3 osób)
Wołowina:

  • 50 dag wołowiny (najlepiej łopatki)
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 małe cebule
  • 3 liście laurowe
  • 7 dag wędzonej słoniny
  • natka pietruszki (2 posiekane łyżeczki)
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • gałązka rozmarynu
  • 5 ziaren pieprzu
  • 2 goździki
  • 300 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 150 ml wody
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • szczypta cukru
  • 8 dużych pieczarek
Pulpeciki:
  • około 200 gram bagietki (może być czerstwa)
  • 250 ml mleka
  • 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • jajko
  • 2 łyżki mąki
  • masło do smażenia
  1. Mięso myjemy i kroimy w kostkę ok 3x3 cm.
  2. W brytfannie (którą potem włożymy do piekarnika* jeżeli nie mamy brytfanny mięso wstępnie możemy przygotować na patelni a potem przełożyć do żaroodpornego naczynia aby włożyć je do piekarnika) rozgrzewamy olej. Mięso oprószamy mąką i obsmażamy. Wyjmujemy z brytfanny.
  3. Następnie w brytfannie smażymy pokrojoną w kostkę słoninę, cebulę. Kiedy cebula i słonina się przyrumienią dodajemy: posiekany czosnek oraz wszystkie zioła i przyprawy.
  4. Smażymy jeszcze 2 minuty i dodajemy mięso.
  5. Zalewamy winem, dodajemy cukier i przecier pomidorowy. Przed włożeniem do piekarnika zeskrob wszystko co przywarło do boków brytfanny, nada gulaszowi właściwy smak.
  6. Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni, przykrywamy brytfannę i wkładamy do piekarnika
  7. Pieczemy około 3 godzin, aż mięso zacznie się rozpadać.
  8. Zostawiamy na następny dzień (nie musimy, ale warto)
  9. Przed podaniem podgrzewamy, dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i doprawiamy solą.
Kotleciki:
  1. Bagietkę kroimy w kostkę, zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na 20 minut.
  2. Doprawiamy, dodajemy jajko, mąkę i dokładnie mieszamy.
  3. Formujemy kotleciki i smażymy na patelni na rozgrzanym maśle po około 3 minuty na jedną stronę.



Wszystkim cierpliwym życzę smacznego :)

Brak komentarzy: