środa, 3 kwietnia 2013

kruche babeczki z rumowymi owocami

po Świętach wciąż mamy zimę, dlatego pierwszym przepisem po świątecznym lenistwie są idealnie pasujące do grzanego wina kruche babeczki z rozgrzewającymi owocami :)  
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe podane z lodami waniliowymi !


  • 300- 400 gram suszonych owoców (morele, żurawina, rodzynki, i inne wedle gustu)
  • 1 szklanka rumu 
  • 2 szklanki mąki
  • 200 gram masła
  • 2 jajka + 3 białka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,25 szklanki cukru + 150 gram
  1. Większe owoce kroimy na mniejsze kawałki (wielkości żurawiny). Wkładamy do miseczki i zalewamy rumem, najlepiej odstawić je na noc aby wchłonęły alkohol. Ale jeśli nie mamy czasu wystarczy około godzina ( więc zabieram się za owoce zanim zrobimy ciasto i przygotujemy foremki)
  2. Robimy kruche ciasto, masło siekamy w mące na drobne kawałki, dodajemy 2 jajka, proszek do pieczenia i pierwszy cukier. wszystko dokładnie zagniatamy i wkładamy do lodówki na pół godziny.
  3. Foremki na babeczki smarujemy masłem i wysypujemy mąką, następnie wyklejamy je ciastem około 3-4 mm grubości.
  4. Do wyklejonych foremek nakładamy owoce razem z rumem w którym się moczyły.
  5. 3 białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy 150 gram cukru i dalej ubijamy.
  6. Pianę nakładamy na owoce.
  7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym : 180°C przez 20 minut. Na końcu włączamy w piekarniku funkcję grilla na 1-2 minuty aby beza lekko się przyrumieniła.
    Smacznego ! ;)

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

pyszne były :)