czwartek, 21 marca 2013

Aromatyczne pieczone udka

Łatwa w przygotowaniu, doskonała propozycja na obiadokolację :) 



  • 8 udek z kurczaka
  • 500 gram pieczarek
  • duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 8 plastrów parzonego boczku
  • cytryna
  • 8 gałązek rozmarynu (jeśli nie macie żywego możecie użyć suszonego)
  • oliwa z oliwek
  • sól  i pieprz


  1. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę, siekamy czosnek (w zależności od upodobania możemy go również przeciąć na pół). Cytrynę kroimy na 8 plastrów.
  2. Brytfankę/ blachę do pieczenia/ naczynie żaroodporne skrapiamy oliwą. Wysypujemy na nią warzywa.
  3. Kurczaka myjemy i pozbawiamy nadmiernej ilości skóry. Na każdym  udku układamy cytrynę, na niej gałązkę rozmarynu (jeśli używamy suszonego posypujemy nim cytrynę, ale tak aby rozmaryn pozostał tylko na plastrze cytryny).  Całość zawijamy w plaster boczku.
  4. Udka kładziemy na warzywach i skrapiamy je oliwą. Naczynie w którym przyrządzamy udka przykrywamy folią aluminiową.
  5. Pieczemy przez około godzinę w 180°C , potem zdejmujemy folię i dopiekamy jeszcze 15 minut żeby wszystko ładnie się zrumieniło.
  6. Po wyjęciu kurczaka koniecznie sprawdźmy czy mięso odchodzi od kości, jeśli nie pieczemy jeszcze 15 minut znów pod folią. 

Smacznego!





Brak komentarzy: