Pizza... cóż tu dużo mówić, nie znam chyba osoby która by
jej nie lubiła i nie skusiła się na jeden maluteńki kawałeczek z łakomstwa
. Poznałam dwa sposoby robienia ciasta
na pizzę, w tym przepisie wykorzystałam ten szybszy... jednak jeżeli mamy
więcej czasu na zaplanowanie, polecam przepis dłuższy, taki w którym ciasto
wyrasta przez co najmniej 1,5 godziny (przepis na to długo rosnące ciasto
zamieszczę przy najbliższej okazji).
Przedstawiam dwie pizze... jedną ostrą dla odważniejszych i
dla zrównoważenia łagodną (wręcz mleczną i delikatną). Nie potrafię się wciąż
zdecydować, która z nich jest moją faworytką.
Ciasto: (na dwie średniej wielkości pizze)
- 350 gram mąki
- 200 ml wody
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 4 gramy suszonych drożdży
- 20 ml oleju
Pizza pikantna:
- 70 ml passaty pomidorowej
- pikantna paprykowa kiełbasa (chorizo lub węgierska)
- 2-3 zielone papryczki chili (w zależności od wielkości)
- 30 gram startego sera gouda
Pizza łagodna:
- 70 ml passaty pomidorowej
- 1 pomidor
- 1 kula mozzarelli
- 50 gram czarnych oliwek (lub więcej wedle uznania)
- bazylia suszona
- Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Zagniecione ciasto wkładamy na 10 minut do lodówki, następnie przekładamy na 20 minut w ciepłe miejsce (bez przeciągów).
- Gotowe ciasto rozwałkowujemy, kładziemy na nasmarowaną oliwą formę.
- Smarujemy passatą (passatę na pizzy łagodnej doprawiamy bazylią). Pomidora obieramy ze skórki. Składniki kroimy i układamy na pizzy.
- Pieczemy 15 minut w temperaturze 185°C.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz