Najlepiej smakują jeszcze ciepłe podane z lodami waniliowymi !
- 300- 400 gram suszonych owoców (morele, żurawina, rodzynki, i inne wedle gustu)
- 1 szklanka rumu
- 2 szklanki mąki
- 200 gram masła
- 2 jajka + 3 białka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,25 szklanki cukru + 150 gram
- Większe owoce kroimy na mniejsze kawałki (wielkości żurawiny). Wkładamy do miseczki i zalewamy rumem, najlepiej odstawić je na noc aby wchłonęły alkohol. Ale jeśli nie mamy czasu wystarczy około godzina ( więc zabieram się za owoce zanim zrobimy ciasto i przygotujemy foremki)
- Robimy kruche ciasto, masło siekamy w mące na drobne kawałki, dodajemy 2 jajka, proszek do pieczenia i pierwszy cukier. wszystko dokładnie zagniatamy i wkładamy do lodówki na pół godziny.
- Foremki na babeczki smarujemy masłem i wysypujemy mąką, następnie wyklejamy je ciastem około 3-4 mm grubości.
- Do wyklejonych foremek nakładamy owoce razem z rumem w którym się moczyły.
- 3 białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy 150 gram cukru i dalej ubijamy.
- Pianę nakładamy na owoce.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym : 180°C przez 20 minut. Na końcu włączamy w piekarniku funkcję grilla na 1-2 minuty aby beza lekko się przyrumieniła.
Smacznego ! ;)
1 komentarz:
pyszne były :)
Prześlij komentarz