środa, 11 czerwca 2014

kokosowy sernik na zimno z truskawkami i galaretką z białego wina

Kolejna odsłona truskawek i idealny na upały sernik na zimno.

Składniki:
500 gram twarogu na sernik
opakowanie cukru waniliowego
100 gram cukru
2 białe czekolady
1 duża puszka mleczka kokosowego
4 łyżeczki żelatyny
350-450 gram truskawek
Spód: 250 gram herbatników i 150 gram masła ( do zrobienia jak w tym przepisie )
Galaretka: 200 ml wina białego, 2 łyżki żelatyny

1. Przygotować spód.
2. Ser zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym.
3. Z puszki mleka kokosowego wyjąć gęstą część (białą masę) i dodać do masy serowej dalej miksując. W pozostałym mleczku kokosowym rozpuścić żelatynę. Namoczyć ją przez około 10 minut, później delikatnie podgrzać w garnku do rozpuszczenia żelatyny (UWAGA! Nie wolno nam zagotować żelatyny)
4. Czekoladę rozpuścić i dodać do ciepłej żelatyny i dokładnie wymieszać.
5. Połączyć obie masy i zmiksować.
6. Truskawki umyć, odszypułkować.
7. Do tortownicy przelać masę, powkładać truskawki i włożyć do lodówki na około 3 godziny.
8. Kiedy sernik stężeje można przygotować galaretkę z białego wina. Do wina dodać żelatynę zostawić na 5 minut. Delikatnie ogrzać do rozpuszczenia żelatyny. Zostawić do przestygnięcia. Wylać na masę serową i włożyć do lodówki na kolejną godzinę.


Smacznego ! :)