Smacznego :)Sposób na kaczkę!
Idealna... przypieczona skórka, mięso odchodzące z łatwością od kości i
przede wszystkim ... soczysta. Wystarczy
kaczkę odpowiednio przyprawić, nadziać jabłkami... włożyć do piekarnika i czekać....
Składniki:
- kaczka (około 1,8- 2,2 kg)
- suszony estragon
- suszony majeranek
- oliwa z oliwek
- 2 jabłka
- sól
- pieprz
1. Kaczkę umyć (wyjąć z szyję lub też worek z podrobami -
nie będą potrzebne).
2. Natrzeć oliwą z oliwek, solą, pieprzem, majerankiem i
estragonem (ilość wedle uznania, w zależności od smaku... polecam po 1 łyżce
tych ziół).
3. Jabłka umyć, pokroić na 6 części pozbywając się gniazd
nasiennych.
4. Kaczkę nadziać jabłkami, otwór zszyć nicią kuchenną lub
spiąć wykałaczkami.
5. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 230°C w odkrytym
naczyniu żaroodpornym i piec przez 30 minut.
6. Po pół godziny, zmniejszyć temperaturę do 180°C i
przykryć naczynie żaroodporne. Piec przez kolejne 2 godziny. *mniejsza kaczka może być już gotowa po 1
godzinie i 45 minutach*
Smacznego :)
1 komentarz:
jak u Mamusi, też z jabłkami i majerankiem robi :D pychotka!
Prześlij komentarz