wtorek, 8 października 2013

Kaczka faszerowana jabłkami

Smacznego :)Sposób na kaczkę!  Idealna... przypieczona skórka, mięso odchodzące z łatwością od kości i przede wszystkim ... soczysta.  Wystarczy kaczkę odpowiednio przyprawić, nadziać jabłkami...  włożyć do piekarnika i czekać....
 

Składniki:
  • kaczka (około 1,8- 2,2 kg)
  • suszony estragon
  • suszony majeranek
  • oliwa z oliwek
  • 2 jabłka
  • sól
  • pieprz


1. Kaczkę umyć (wyjąć z szyję lub też worek z podrobami - nie będą potrzebne).
2. Natrzeć oliwą z oliwek, solą, pieprzem, majerankiem i estragonem (ilość wedle uznania, w zależności od smaku... polecam po 1 łyżce tych ziół).
3. Jabłka umyć, pokroić na 6 części pozbywając się gniazd nasiennych.
4. Kaczkę nadziać jabłkami, otwór zszyć nicią kuchenną lub spiąć wykałaczkami.
5. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 230°C w odkrytym naczyniu żaroodpornym i piec przez 30 minut.
6. Po pół godziny, zmniejszyć temperaturę do 180°C i przykryć naczynie żaroodporne. Piec przez kolejne 2 godziny.  *mniejsza kaczka może być już gotowa po 1 godzinie i 45 minutach*

Smacznego :)

1 komentarz:

dariozka91 pisze...

jak u Mamusi, też z jabłkami i majerankiem robi :D pychotka!