Brak perspektyw na poprawę pogody. Czas na curry z
kalafiorem i chorizo... gotowanie curry
uspokaja, długi proces podgrzewania i mieszania dania na kuchence powoduje, że
temperatura w mieszkaniu rośnie, a zapach rozchodzący się wszędzie podnosi
morale :)
Składniki:
3 łyżki oliwy
0,5 kg cukinii
1 kalafior
Puszka ciecierzycy (około 400-500 gram)
3 ząbki czosnku
1 cebula
ok. 200 gram chorizo
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka tymianku
1. Na rozgrzanej
oliwie szklimy pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek.
2. Dodajemy kurkumę i
podsmażamy, aż cebula i czosnek przejdą jej kolorem i wszystko zacznie
intensywnie pachnieć.
3. Kroimy cukinię w kostkę (może być obrana lub nie w
zależności od upodobań), kalafiora dzielimy na małe różyczki i wrzucamy na
patelnię.
4. Wlewamy do całości 1 litr gorącej wody, czekamy aż
zawrze. Przykrywamy i dusimy 30 minut.
5. Doprawiamy chilli i tymiankiem.
6. Chorizo kroimy w kostkę i dodajemy do curry. Gotujemy 5
minut, odkryte aby zredukować ilość wody.
7. Ciecierzycę odsączamy z zalewy i płuczemy. Dodajemy do
całości.
8. Gotujemy jeszcze 5-10 minut, aby nadać curry odpowiednią
gęstość.
Smacznego! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz