wtorek, 16 kwietnia 2013

babeczki orzechowe z syropem klonowym

Na osłodę zawsze najlepsze są babeczki. Szczególnie polecam, znikają w mgnieniu oka, a morale idą w górę w natychmiastowym tempie.

Składniki (na 12 babeczek):


  • 80 gram masła + 50 gram
  • 60 gram cukru (najlepiej brązowego)
  • 1 torebka cukru wnilinowego
  • 60 ml syropu klonowego + 2 łyżki
  • 2 jaja
  • 120 gram mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  • 40 gram posiekanych lub zmielonych orzechów włoskich
  • 100 gram serka śmietankowego (ja użyłam Twój Smak)
  • 250 gram cukru pudru



  1. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  2. Dodajemy syrop klonowy i jajka (pojedynczo).
  3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy na zmianę z mlekiem mieszając z masą. Dodajemy orzechy.
  4. Ciasto wkładamy do papilotek i pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni.
  5. Ser ucieramy na puszystą masę z 50 gramami masła. dodajemy cukier puder i 2 łyżki syropu klonowego.
  6. Lukier wkładamy po przyrządzeniu do lodówki i nakładamy na babeczki dopiero jak wystygną.


Smacznego.

Brak komentarzy: