Chlebek ten robi się wyjątkowo szybko i przyjemnie. Do zagniatania ciasta możemy użyć miksera ze specjalną końcówką. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły z twarożkiem albo dipem.
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 30 gram świeżych drożdży
- 1-2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 100 gram czarnych oliwek
- 4 łyżki oliwy
- 1-2 łyżeczki rozmarynu
- 1,5 szklanki wody
- 1-2 łyżeczki soli
- Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą.
- Drożdże rozprowadzamy w wodzie z cukrem.
- Do mąki wlewamy drożdże i 2 łyżki oliwy.
- Wyrabiamy ciasto. Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Kiedy ciasto podwoi swoją objętość rozgrzewamy piekarnik do 220°C
- Siekamy oliwki. 3/4 oliwek i 1 łyżeczkę rozmarynu dodajemy do ciasta i zagniatamy.
- Z ciasta formujemy owalny placek i układamy na blasze z papierem do pieczenia.
- Resztę oliwek mieszamy z solą i rozmarynem i posypujemy chleb z wierzchu. Na koniec skrapiamy pozostałą oliwą.
- Pieczemy 30-40 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz