Przekąska rozgrzewająca od środka. Uwaga! Salsa niby słodka ale tak naprawdę ostra.
Wszystkie składniki doskonale się równoważą, a mielona trawa cytrynowa dodaje do kebabów świeżości, dzięki czemu nie przypominają ciężkich klopsików.
Składniki:
Wszystkie składniki doskonale się równoważą, a mielona trawa cytrynowa dodaje do kebabów świeżości, dzięki czemu nie przypominają ciężkich klopsików.
Składniki:
- 250 g mięsa mielonego
- 1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
- 2 cm kawałek imbiru
- 2 łyżki posiekanej cebulki dymki
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 1 mango
- 1 posiekana papryczka chilli
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki posiekanej mięty
- sól i pieprz
- sałata lodowa
- Mięso mielone mieszamy z trawa cytrynową, dymką i kolendrą oraz startym na tarce imbirem. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
- Z masy formujemy kuleczki o średnicy około 2-3 cm.
- Smażymy na oliwie po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane.
- Obieramy mango, oddzielamy miąższ od pestki, kroimy w niewielką kostkę.
- Pokrojone mango mieszamy z papryczką chilli, miętą i oliwą. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem
- Z sałaty oddzielamy liście aby tworzyły miseczki. Na każdym liściu układamy mini kebaby i po łyżce salsy z mango.
1 komentarz:
Pycha! Moja smaki :)
Prześlij komentarz