środa, 27 listopada 2013

Mini kebaby z pikantną salsą z mango

Przekąska rozgrzewająca od środka. Uwaga! Salsa niby słodka ale tak naprawdę ostra.
Wszystkie składniki doskonale się równoważą, a mielona trawa cytrynowa dodaje do kebabów świeżości, dzięki czemu nie przypominają ciężkich klopsików.

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej 
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 2 łyżki posiekanej cebulki dymki
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 1 mango
  • 1 posiekana papryczka chilli
  • 3 łyżki oliwy 
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • sól i pieprz 
  • sałata lodowa

  1. Mięso mielone mieszamy z trawa cytrynową, dymką i kolendrą oraz startym na tarce imbirem. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
  2. Z masy formujemy kuleczki o średnicy około 2-3 cm.
  3. Smażymy na oliwie po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane.
  4. Obieramy mango, oddzielamy miąższ od pestki, kroimy w niewielką kostkę.
  5. Pokrojone mango mieszamy z papryczką chilli, miętą i oliwą. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem
  6. Z sałaty oddzielamy liście aby tworzyły miseczki. Na każdym liściu układamy mini kebaby i po łyżce salsy z mango.
  
   
Smacznego :)

1 komentarz:

posmakujto! pisze...

Pycha! Moja smaki :)