poniedziałek, 10 czerwca 2013

Tagliatelle doskonałe z białą kiełbasą i ricottą w sosie pomidorowym

Po trudach i bojach związanych z pisaniem pracy magisterskiej, zdecydowanieczas na coś przyjemniejszego i smaczniejszego :)
Nadszedł czas na kolejny makaron.... 



Składniki:
  • 400 gram tagliatelle
  • 50 gram boczku
  • 4 kawałki białej kiełbasy
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 75 ml białego wina
  • 2 łodygi selera naciowego (rzadko kiedy spotykam się z przepisem, w  którym zużyty zostanie cały seler naciowy, dlatego z powodzeniem można go zamrozić)
  • 250 - 300 ml passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki
  • 100- 150 gram sera ricotta
  • 2 garście rukoli
  • Oregano
  • Pieprz i sól


  1. Boczek i białą kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie.
  2. Kroimy cebulę i dodajemy na patelnię, smażymy aż się zeszkli.
  3. Czosnek siekamy i wrzucamy na patelnię. Czekamy aż się lekko przyrumieni i wlewamy wino.
  4. Seler naciowy kroimy w drobną kostkę. I dodajemy na patelnię.
  5. Dusimy, aż odparuje prawie całe wino. Dodajemy passatę pomidorową. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Mieszamy. Dusimy przez około 5 minut.
  6. Gotujemy makaron.
  7. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię i mieszamy.
  8. Makaron z sosem podajemy posypany serem ricotta i rukolą.

Smacznego ! ;)






Brak komentarzy: