Po trudach i bojach związanych z pisaniem pracy
magisterskiej, zdecydowanieczas na coś przyjemniejszego i smaczniejszego :)
Nadszedł czas na kolejny makaron....
Składniki:
- 400 gram tagliatelle
- 50 gram boczku
- 4 kawałki białej kiełbasy
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- 75 ml białego wina
- 2 łodygi selera naciowego (rzadko kiedy spotykam się z przepisem, w którym zużyty zostanie cały seler naciowy, dlatego z powodzeniem można go zamrozić)
- 250 - 300 ml passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki
- 100- 150 gram sera ricotta
- 2 garście rukoli
- Oregano
- Pieprz i sól
- Boczek i białą kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie.
- Kroimy cebulę i dodajemy na patelnię, smażymy aż się zeszkli.
- Czosnek siekamy i wrzucamy na patelnię. Czekamy aż się lekko przyrumieni i wlewamy wino.
- Seler naciowy kroimy w drobną kostkę. I dodajemy na patelnię.
- Dusimy, aż odparuje prawie całe wino. Dodajemy passatę pomidorową. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Mieszamy. Dusimy przez około 5 minut.
- Gotujemy makaron.
- Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię i mieszamy.
- Makaron z sosem podajemy posypany serem ricotta i rukolą.
Smacznego ! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz