Nie ma chyba mięsa które robi się praktycznie samo, nie
trzeba go doglądać sprawdzać czy nie wysycha, polewać sosami... przygotowanie
go zajmuje 5-10 minut, pieczenie już nieco dłużej (1,5 godziny) ale jak
wszystko dobrze rozplanować obiadokolacja będzie jak się patrzy. Udka i
podudzia z kurczaka, przepyszne... a chrupiąca skórka... brak słów.
Składniki:
- 4 udka
- 4 podudzia
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 0,5 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- Kurczaki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
- Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą.
- Do dużej miski wsypujemy przyprawy, dajemy nogi kurczaka i mieszamy aż będą one obtoczone z każdej strony.
- blachę lub naczynie żaroodporne nasmarować oliwą/olejem. Kurczaka ułożyć skórą do góry. Naczynie przykryć folią aluminiową.
- Piec w temperaturze 180 °C. Po godzinie zdjąć folię aluminiową. Jeżeli mamy w piekarniku opcję grzałki górnej to możemy ją włączyć i piec przez kolejne 30 minut aż skórka zrobi się chrupiąca.
* po godzinie pieczenia do piekarnika na dolną półkę możemy
włożyć frytki lub ziemniaczki aby upiekły się w tym samym czasie co kurczak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz