wtorek, 3 grudnia 2013

Sernik londyński z musem malinowym


Delikatny sernik upieczony w kąpieli wodnej (nie polecam bać się tego rodzaju pieczenia, jest naprawdę proste, a wiele osób rezygnuje gdy tylko usłyszy o kąpieli wodnej) i to w dodatku z pysznym musem malinowym. 



Składniki:
  • 175 gram herbatników
  • 75 gram masła
  • 600 g 3-krotnie mielonego twarogu
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 3 żółtka 
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 150 gram malin
  • 3 łyżki cukru pudru


Dodatkowo: tortownica o średnicy około 20 cm i folia aluminiowa i głęboka taca z piekarnika lub inna blacha w której zmieści się tortownica.

  1. Ciasteczka rozgnieść, aż będą przypominały bułkę tartą. Masło stopić i połączyć z herbatnikami.
  2. Masę z herbatników wyłożyć na dno tortownicy i ugnieść. Włożyć do lodówki.
  3. Maliny myjemy i miksujemy. Przecieramy przez sitko. Pestki z malin wyrzucamy, a do pozostałego musu dodajemy cukier puder u mieszamy.
  4. Rozgrzać piekarnik do 180ºC.
  5. Twaróg zmiksować aż będzie puszysty. Dodać stopniowo cukier. Dalej ucierając dodać jajka i żółtka oraz ekstrakt waniliowy i sok z cytryny.
  6. W czajniku zagotować wodę.
  7. Schłodzoną tortownicę owinąć szczelnie folią aluminiową tak aby okrywała dno i boki.
  8. Na masę z herbatników wylewać masę serową. Na wierzchu wlewać po łyżeczce musu malinowego, starając się nie zanurzać go w masie serowej. Wykałaczką lub cienkim patyczkiem poprzecinać mus tworząc wzorki.
  9. Tortownicę włożyć do głębokiej blachy do której wlewamy wrzątek.
  10. Piecz przez około 50 minut. 


3 komentarze:

Kulinarne Inspiracje pisze...

Ale to ładnie wygląda :D

Milena pisze...

Wygląda fantastycznie, pyycha! :)

Unknown pisze...

wygląda rewelacyjnie, uwielbiam serniki:)