czwartek, 23 maja 2013

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i sosem z zielonego pieprzu


Wierzcie lub nie jedna z najlepszych propozycji na przepyszny lunch jaki może się trafić. Wbrew pozorom jest bardzo łatwy w przygotowaniu. A później trzeba już tylko cierpliwie, ... jeśli ktoś umie, poczekać. Znam ludzi którzy czas liczą za pomocą seriali... tak więc specjalnie dla nich danie na które po włożeniu do pieca trzeba czekać jeden odcinek serialu 40 minutowego. W sam raz aby w tym czasie się zrelaksować a potem wracać do codziennych obowiązków. Roladki można zajadać bez żadnych dodatków albo z frytkami i lekką sałatką. Tak więc do dzieła! 

Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 250 gram świeżego szpinaku
  • 6 plastrów boczku
  • łyżka masła
  • sól i pieprz

Sos:
  • zielony pieprz w zalewie
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka wywaru (warzywnego lub z kury)


  1. Szpinak płuczemy, gotujemy wodę i blanszujemy.
  2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wkładamy odsączony szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Filety z kurczaka myjemy. Ubijamy aby wyszły równomierne płaty.
  4. Na płatach układamy boczek, na boczku szpinak. Zwijamy jak roladę. Zwijamy w folię aluminiową delikatnie posmarowaną oliwą, szczelnie aby kurczak się nie rozłożył i nie rozpadł podczas pieczenia.
  5. Pieczemy 40 minut w piekarniku w temperaturze 190-200 °C.
  6. Przygotowujemy sos. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i podgrzewamy mieszając aż przestanie się pienić i mąka delikatnie się przyrumieni.
  7. Wlewamy wywar i mieszamy aż sos delikatnie zgęstnieje ciągle mieszając aby nie powstały grudki. Odstawiamy z ognia.
  8. Dwie lub trzy łyżeczki zielonego pieprzy miażdżymy i dodajemy do sosu. Mieszamy. Odstawiamy aby smak przeszedł do sosu.
  9. Przed podaniem podgrzewamy.

 Smacznego!



2 komentarze:

Kasia pisze...

Wyglądają niezwykle apetycznie! :)

Karmel-itka pisze...

woow,zdjęcia mega smakowite!