Znów zrobiło się troszkę cieplej... a zatem czas na
orzeźwiające praliny. Pod białą czekoladą ukryła się galaretka Mohito.
Dosłownie rozpływa się w ustach. Dodatek listków świeżej mięty i kandyzowanej
skórki z limonki dodaje wyrazistego smaku.
Zupełnie jak Mohito tylko z dodatkiem białej czekolady.
Składniki na 9 sztuk:
- tabliczka białej czekolady
- galaretka Mohito (nowość Winiary)
- Roztapiamy czekoladę. Istnieją dwa sposoby. Pierwszy sposób: w kąpieli wodnej (Uwaga! podczas roztapiania białej czekolady nie można przeoczyć momentu kiedy jest płynna później zaczyna się robić grudkowata i sucha!) i drugi nieco łatwiejszy sposób : w miseczce w kuchence mikrofalowej (45-60 sekund i gotowe!)
- formy smarujemy czekoladą (za pomocą pędzelka, noża do smarowania pieczywa lub też płaskiej szpatułki) i wkładamy do lodówki
- Przyrządzamy galaretkę według przepisu na opakowaniu. i studzimy aż zacznie gęstnieć.
- Sprawdzamy nasze praliny. jeśli w niektórych miejscach okażą się za cienkie lub kruche. powtarzamy rozpuszczanie czekolady i smarowanie. i znów wkładamy do lodówki.
- Gotowe formy wyjmujemy i zalewamy galaretką. wkładamy do lodówki by stężały.
- Kiedy stężeją ostatni raz topimy czekoladę (tym razem przed nałożeniem musimy nieco poczekać aż będzie chłodniejsza inaczej zacznie rozpuszczać galaretkę w pralince)
- Smarujemy spody pralin, zamykając w ten sposób formę. wkładamy do lodówki aż zastygną.
- Kiedy praliny zastygną już w całości, wyjmujemy je obracamy i dekorujemy.
- Możemy zrobić to: kandyzowaną skórką z limonki (skórkę stale pilnując gotujemy w gęstym roztworze wody i cukru, możemy to zrobić na głębokiej patelni) lub listkami świeżej mięty (aby przylegały do naszych pralin na kilka sekund pojedynczo zanurzamy je w gorącej wodzie, odsączamy i nakładamy na praliny, będą przylegać idealnie)
Smacznego!
*rada praktyczna: jeżeli ktoś cierpi na wiecznie ciepłe ręce
jak ja, podczas pracy z czekoladą niech schładza je co jakiś czas na zimnej
butelce, pod zimną wodą albo trzymając przez kilka sekund ręce na produkcie z
zamrażarki. Pomaga.
3 komentarze:
Wow super pomysł, uwielbiam czekoladki z galaretką:)
o kurczę, rewelacja!
niesamowite i pyszne:)
Prześlij komentarz