Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- ser żółty w plastrach
- szynka
- jajko
Ciasto
francuskie kroimy na nieduże trójkąty (z jednego opakowania powinno wyjść ich
około 20), na każdym trójkącie układamy trójkąt z szynki i sera. Jajko
roztrzepujemy widelcem, pędzelkiem smarujemy jeszcze nie zwinięte rogaliki.
Zwijamy rogaliki, dokładnie sklejamy ze sobą ciasto aby podczas pieczenia się
nie rozwinęło. Układamy na papierze do pieczenia i smarujemy z wierzchu
jajkiem. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200-220°C.
Najważniejsze jest aby nie wkładać rogalików do nienagrzanego piekarnika, bo
ciasto francuskie nie wyrośnie. Poza tym... nie przejmujcie się jeśli niektóre
rogaliki się rozwiną lub nie będą swoim kształtem przypominały rogalik a
rulon... I tak będą pyszne!
Smacznego! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz